Vaikka suuri Satiiriämpäri 2024 -kilpailumme ehtikin jo päättyä, on satiirikoksi ryhtyminen yhä helpompaa kuin koskaan. Kirjoita tekstisi jäljempänä näkyvään lomakkeeseemme ja lähetä se meille! Ja hupsistaheijaa, mikäli julkaisemme tekstisi ja se hyrisyttää meidän lisäksemme myös yleisöämme riittävän paljon, ansaitset tällä tavoin ehkä myös joskus kaukana tulevaisuudessa rahaa!
Kerro juttulomakkeessamme oikea nimesi (etunimi ja sukunimi) ja mahdollinen taiteilija- eli salanimesi, jolla haluat juttusi julkaistavan (siinäkin etu- ja sukunimi) sekä sähköpostiosoitteesi. Emme julkaise tekstejä, joiden kirjoittajan oikea nimi ei ole tiedossamme.
Käytä sellaista sähköpostiosoitetta, jota tarkistelet säännöllisesti, koska niinkin voi käydä, että kysymme tekstiisi tarkennuksia, haluamme ylistää juttusi erinomaisuutta tai jopa jättiläismäisen lukijavyöryn saavuttamisen vuoksi maksaa siitä rahaa, mitä tokikaan ei satu kirjoittajillemme päivittäin tai edes välttämättä joka vuosi.
Jotta ymmärtäisit, mitä olet tekemässä, lue seuraavat parisataa riviä julkaisu- ja käyttöehtojamme ennen tekstinsyöttölomakkeemme täyttämistä.
Lähettämällä meille materiaalia lomakkeemme kautta, hyväksyt ehtomme. Ehdot on päivitetty viimeksi 21.1.2024.
Homma menee näin:
0. Ryhdy Uutissirkuksen Facebook-faniksi. Seuraa Uutissirkusta myös Mastodonissa, Instagramissa ja Twitterissä, (nykyinen X) ja kehu sitä vähintään kolmelle tuttavallesi tai sukulaisellesi.
1. Täytä lomakkeessa pyydetyt tiedot ja paina Lähetä-nappia. Huomaa, että et voi muokata juttuasi enää lähetyksen jälkeen. Voit myös ensin kirjoittaa jutun millä tahansa tekstinkäsittelyohjelmalla ja sitten kopioida sen tekstikenttään. Tämä tapa on viisaampi, koska siten sinulle itsellesi jää kopio omasta jutustasi.
Kirjoita jutun alkuun otsikko omaan lokeroonsa.
Älä käytä versaaleja eli isoja kirjaimia paitsi tietenkin otsikon ja erisnimien sekä virkkeiden ensimmäisenä kirjaimena.
Älä käytä sisennyksiä! Kappaleenjaoksi yksi tyhjä rivi.
Jos jutussasi on haastateltavien puhetta, sijoita lainaukset sitaatteihin tähän tapaan:
“Lainausmerkkejä käyttää Uutissirkus”, päätoimittaja Gilbert Granholm korostaa.
Lisää juttusi loppuun linkkejä aiheeseesi liittyviin aitoihin uutisjuttuihin, jos niitä on. Tämä auttaa lukijaa ymmärtämään jutun asiayhteyden ja mahdollisen ajankohtaisparodian lähtökohdat. Kirjoita lisäaineistoa tarjovan verkkolehden nimi ja siellä olevan aiheeseen liittyvän jutun julkaisupäivämäärä ja otsikko. Copypastaa näiden perään suora linkki tuohon juttuun.
Siis näin:
Aiheesta muissa aviiseissa:
Yle 15.1.2043: Jutun otsikko ja www-linkki (molemmat, please, ettei meidän tarvitse kalastella ja tuulastella niitä jostakin internjetin syövereistä)
Useimmat ajattomat tekstit toimivat ilman linkkejäkin.
Täytä lomakkeeseen oma nimesi. Jos haluat käyttää salanimeä, kerro ensin oma nimesi ja seuraavassa lokerossa sala- eli taiteilijanimesi. Oma nimesi jää vain toimituksemme tietoon. Jos käytät salanimeä, sen tulisi sisältää sekä etu- että sukunimi ja vaikuttaa sellaiselta, että se voisi olla jonkun nimi. Älä käytä salanimenä tunnettujen henkilöiden tai suosittujen fiktiohahmojen nimiä, koska se ei ole hauskaa. Älä myöskään käytä niminä sananmuunnoksia vaan säästä ne vaikka alan festivaaleille.
Vinkkejä mahdollisten salanimien tai jutussa esiintyvien haastateltavien nimien keksintään tarjoaa esimerkiksi tämä Ylen julkaisema artikkeli: Tässä Suomen Top100 yleisintä nimeä – onko omasi listalla?
Uutissirkuksella on oikeus muuttaa ehdottamaasi salanimeä tai jutussa esiintyvien haastateltavien nimiä ilman viestinvaihtoa sinun kanssasi. Esimerkiksi jos haluaisit käyttää nimeä Tepon Uutistoimisto 1999, muutamme sen varmasti, esimerkiksi muotoon Teppo Uutela.
2. Jos päätoimittajamme niin kokee, hän julkaisee juttusi Uutissirkus-verkkolehdessä. Monesti voi käydä niinkin, että hän huumorintajuttomuudessaan, pikkumaisuudessaan tai muuten vain kykenemättömänä havaitsemaan täydellistä neroutta ei sitä julkaise.
Päätoimittaja Gilbert Granholm voi alaisineen ja alasimineen myös keskustelematta ensin kanssasi muokata tekstiäsi, tehdä siihen lisäyksiä ja/tai poistoja, eli moukaroida, kaulita, kääntää, höylätä, viilata ja räjäyttää artikkelisi täysin uuteen kuosiin, mutta usko pois, että niin siitä tulee jos ei nyt parempi niin ainakin tyyliimme sopivampi.
3. Julkaistuista jutuista emme tällä hetkellä kykene maksamaan korvausta eivätkä ne näytä edes hyvältä CV:ssä, ellet sitten luo CV:llesi kaunista ulkoasua. Tämä on ehdottoman väärin, mutta lupaamme, että kun saavutamme taloudellista menestystä eli kun sinä olet kertonut riittävän monelle vastaantulijalle, että Uutissirkus ylipäätään on olemassa, ja kun havaitsemme tämän asian myös pankkitilillämme, kilisytämme sinulle jonkin summan kahisevaa, johon mitä todennäköisimmin et ole tyytyväinen. Vuosittain marras-tammikuussa toistuvassa perinteisessä Satiiriämpäri-kirjoituskilpailussamme parhaimmisto pääsee sen sijaan vastaanottamaan palkinnokseen sinkkiämpärin tai -ämpäreitä, ja kukapa sellaiseen ei olisi tyytyväinen.
4. Kun taltioit materiaalia palvelimellemme tekstinsyöttölomakkeen kautta, luovutat yksinoikeuden julkaisemiseen Uutissirkukselle jutun tai muun materiaalin tallennusvuodeksi ja tallennusvuotta seuraavien kahden vuoden ajaksi. Yksinoikeusajan päätyttyä Uutissirkuksella on ajallisesti rajoittamaton oikeus pitää jo julkaisemaansa materiaaliasi esillä Uutissirkus-verkkolehdessä, mutta sinulla on vapaat kädet hyödyntää alkuperäistekstejäsi (siis meille lähettämäsi jutun originaaliversiota, ei meidän muokkaamaamme ja julkaisemaamme lopullista tekstiä), tai muuta materiaaliasi muualla.
5. Vakuutat, että sinulla on kaikki oikeudet meille tarjoamiisi hengentuotteisiin, eikä niitä ole julkaistu aiemmin jossain muualla, eivätkä ne myöskään ole mistään kopioitua tai käännettyä kamaa.
6. Emme luovuta tietojasi markkinointitarkoituksiin. Tietoturvasyistä voi olla hyvä avata oma erillinen sähköpostiosoite palvelumme (ja monien muidenkin palveluiden) käyttöä varten.
7. Mikäli hölmöilet mahdollisen taltioimasi materiaalin kanssa, perumme orastavan yhteistyömme ainiaaksi, tulemme käymään luonasi ja syötämme sinulle kotitekoista maksalaatikkoa tai munuaispataa. Aiheesta (maksalaatikosta siis) enemmän täällä.
Hölmöilyä on esimerkiksi spämmääminen, tekstinsyöttölomakkeen tai juttujen käyttäminen markkinointitarkoituksiin, virusten levittäminen ja kaikenlainen muu tahallinen tihutyöskentely meidän tai lukijoidemme henkiseksi, fyysiseksi tai tekniseksi vahingoittamiseksi.
8. Pidätämme oikeuden muuttaa edellämainittuja ehtoja ilman erillistä ilmoitusta. Kulloinkin voimassaolevat ehtomme ovat nähtävissä tällä nettisivulla. Lähettämällä meille materiaalia lomakkeemme kautta hyväksyt edellämainitut ehdot.
Lue myös rekisteri- ja tietosuojaselosteemme, josta selviää, mitä tietoja sinusta keräämme ja miten niitä säilytämme.
Minkälaisia juttuja kannattaisi kirjoittaa?
Yleisömme tuntuu arvostavan älyllistä oivaltavuutta. Eniten lukijoitamme ovat innostaneet poliittiset ajankohtaisuudet ja sellaiset ajattomat artikkelit, joiden aihepiiristä on käyty julkista keskustelua pitempään tai jotka monet ihmiset tunnistavat arkikokemuksistaan. Päivänkohtaisetkin teemat siis käyvät, mutta voimamme eivät aina riitä juttutarjousten päivittäiseen läpikäymiseen ja voi käydä niin, että viikon päästä hengentuotteesi on jo sangenkin väljähtynyt.
Pääosa Uutissirkuksen julkaisemista artikkeleista on kirjoitettu alle neljässä tunnissa. Toisinaan niiden tekemiseen on voinut mennä kokonainen päiväkin, mutta joka tapauksessa on hyvä muistaa, että jotain muutakin on hyvä saman vuorokauden aikana puuhastella kuin tietokoneen ääressä niskaansa jumittaa.
Tosin joitakin juttuja on kypsytelty aihioina kaksikin vuotta, ennen kuin ne on saatettu lopulliseen muotoonsa ja julkaistu.
Esimerkkejä suosituista jutuistamme:
Asiantuntijamme arvio: Asiantuntijuuden leviämistä lähes mahdotonta estää
Rintamamiestalon remontti valmistui Oulussa
Tamperelaisesta rautakaupasta löytyi myyjä
Äiti haluaa poliitikot mukaan työelämään
Tutkimus: Miehet voivat saada orgasmin autoilun aikana
Tuntematon anasti kesätyöpaikan
Monokulttuurisuuden kehittämistyöryhmä: kaupungit lakkautettava
Oivaltava satiiri, ironia tai komiikka ei synny pelkästä aiheesta tai pelkästä tyylilajista vaan sisällön ja muodon hedelmällisestä yhdistämisestä. Monesti iloa tuottaa myös kahden tai useamman aihepiirin yllättävä yhdistäminen. Tunnemme ihmisiä, jotka nauravat puhtaisiin sanaleikkeihin perustuville jutuille vedet silmissä, mutta mielestämme oiva Uutissirkus-artikkeli on pääsääntöisesti jotakin muuta. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että jutussa ei saisi olla sanaleikkejä, mutta koko juttu ei voi pohjautua pelkästään tuohon muotoon.
Sanaleikkejä välitämme mielellämme Mastodonissa, kun käytät tunnistetta #puujalallakoreasti.
Mutta nyt: ole satiirisen supliikin, koomisen koikkelehtimisen ja humorististen ajatusten Tonava, Niili tai Kemijoki! Anna muidenkin havaita lahjakkuutesi ja ryhdy Uutissirkus-verkkolehden avustajaksi! Ei kun kirjoittamaan! Muista otsikko omaan lokeroonsa. Juttutekstissä kappaleenjaoiksi aina yksi tyhjä rivi, eli napauta kaksi kertaa enter, kiitos.