Kirjoita satiiria ja voita ämpäri!

Satiiriämpäri -kirjoituskilpailu on täällä taas

Osallistu Uutissirkuksen suureen Satiiriämpäri 2022 -uutissatiirikilpailuun ja voita itsellesi ämpäri tai vaihda se kirjapalkintoihin!

Lue ohjeet ja julkaisuehdot ja kirjoita uutissatiiriteksti Uutissirkus-nettijulkaisuumme. Tekstinlähetyslomake löytyy näiden ohjeiden lopusta.

1. Tekstin tulee olla aiemmin julkaisematon ja satiirinen. Se voi olla koominen, humoristinen, parodinen, ironinen tai itseironinen. Tarkoilla tyylilajimääritelmillä ei ole väliä, kunhan pidät huolta siitä, että tekstisi on hauska, sellainen joka kertoo nykyhetkessä ilmassa olevista aiheista uutismedian tyylillä (uutinen tai reportaasi) siten että lukijaa naurattaa. Huomaa siis, että tämä ei ole novelli- tai pakina- vaan nimenomaan uutissatiirikilpailu.

2. Tekstin pituus on 1000 – 4000 merkkiä. Lyhyemmät tai pitemmät eivät ole mukana kilpailussa.

3. Aihe on vapaa ja saat otsikoida itse. Uutissirkus saattaa muokata julkaistavien juttujen otsikoita ja tekstin ensimmäisiä rivejä ja kappaleita sekä lisätä tai muokata väliotsikoita ja tehdä muulle sisällölle tavanomaista kielenhuoltoa.

4. Voit osallistua yhdellä tai useammalla tekstillä.

5. Lähetä teksti jäljempää löytyvällä nettilomakkeellamme. Emme ota kilpailutöitä vastaan muulla tavoin. Voit tietenkin kirjoittaa ensin tekstisi millä tahansa tekstinkäsittelyohjelmalla ja kopioida sen sitten lomakkeellemme. Kirjoita jo tekstinkäsittelyohjelmassa kappaleenjaoksi yksi tyhjä rivi. (Eli älä tee sisennyksiä vaan paina enteriä kaksi kertaa, jotta saat yhden tyhjän rivin kappaleiden väliin.)

6. Täytä lomakkeeseen oikea nimesi ja toimiva sähköpostiosoitteesi, jotta saamme sinuun tarvittaessa eli voittaessasi yhteyttä. Voit käyttää halutessasi salanimeä, mutta julkaisemme vain tekstejä, joiden kirjoittajan oikea henkilöllisyys (etu- ja sukunimi) on tiedossamme.

7. Jos käytät salanimeä, keksi sellainen, joka voisi olla oikean ihmisen nimi. Salanimessäsi tulee siis olla sekä etu- että sukunimi ja sen tulee olla hyvien tapojen mukainen. Älä ehdota salanimeksesi tunnettujen ihmisten nimiä tai sellaisia olemassaolevia nimiä, jotka ovat erittäin harvinaisia. Pidätämme oikeuden muuttaa salanimiä ilman kirjoittajan suostumusta.

8. Ennen kuin alat kirjoittaa, mieti tuokion verran, mitä ovat uutiset ja mitä on satiiri. Asiasta pääsee melko hyvin jyvälle lukemalla Uutissirkuksen viimeaikaisia juttuja.

9. Tiivistettynä: Satiiri pyrkii tekemään naurunalaiseksi isoja ilmiöitä ja puheenaiheita. Älä lyö heikompaa, koska se ei ole satiiria vaan kiusaamista.

10. Kun painat lähetä-nappia, samalla vakuutat, että lähettämäsi teksti on sinun oma aiemmin julkaisematon luomuksesi, johon sinulla on kaikki oikeudet.

11. Mikäli hölmöilet lähettämäsi materiaalin kanssa, perumme orastavan yhteistyömme ainiaaksi, tulemme käymään luonasi ja syötämme sinulle kotitekoista maksalaatikkoa. Aiheesta (maksalaatikosta siis) enemmän Rehupiikles-yhtyeen kappaleessa “Minen tykkää maksaloorasta”. Hölmöilyä on esimerkiksi spämmääminen, kilpailulomakkeen tai juttujen käyttäminen markkinointitarkoituksiin tai kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, virusten levittäminen, epätavallinen verkkoliikenne, tykkäysten manipulointi ja kaikenlainen muu tahallinen tihutyöskentely meidän tai lukijoidemme vahingoittamiseksi.

12. Esiraati valitsee julkaistavat tekstit. Emme anna jutuista palautetta tai perustele valintoja.

13. Luovutettavat oikeudet: Jutut julkaistaan osoitteessa Uutissirkuksen nettisivuilla. Uutissirkuksella on ajallisesti rajoittamaton oikeus pitää tekstejä esillä internetissä. Mikäli tekstisi tavoittaa nettisivujemme kautta vuoden 2022 loppuun mennessä 150 000 eri kävijää, maksamme siitä 100 euron palkkion. Jos tekstejä julkaistaan muussa muodossa, esim. painettuna, asiasta neuvotellaan erikseen kirjoittajien kanssa.

14. Kilpailuaika käynnistyy heti eli 9.11.2021 ja se päättyy lauantaina 8.1.2022 kello 23.59. Tuon ajankohdan jälkeen palautetut tekstit eivät ole mukana kilpailussamme.

15. Valitut tekstit julkaistaan pääosin saapumisjärjestyksessä. Emme ilmoita niiden julkaisemisesta kirjoittajille erikseen. Jos et näe juttuasi Uutissirkuksessa kolmen viikon sisällä sen lähettämisestä, se ei ole päässyt jatkoon. Uutissirkuksen toimitus hoitaa juttujen kuvittamisen.

16. Voittajan valinta ja palkinnot: Voittaja valitaan Facebook-tykkäysten perusteella. Eniten tykkäyksiä sunnuntaihin 16.1.2022 mennessä saanut teksti on yleisöäänestyksen voittaja. Yleisöäänestyksessä huomioidaan klo 19.00 mennessä annetut tykkäykset.

17. Palkinnot:
1. Palkinto: Yksi sinkkiämpäri
2. Palkinto: Kaksi sinkkiämpäriä
3. Palkinto: Kolme sinkkiämpäriä

18. Ämpärin sijasta kilpailijalla on mahdollisuus ottaa vastaan myös kirjapalkinto. Voittajan valittavissa ovat seuraavat tietoteosjärkäleet: Tauno Kuosa: Jokamiehen Suomen historia (painovuosi 1952), Martti Jukola: Urheilun pikkujättiläinen (painovuosi 1946) ja Seppo Simonen: Maatalouden pikkujättiläinen (painovuosi 1944). Toisen palkinnon voittaja pääsee valitsemaan jommankumman niistä kahdesta teoksesta, jotka voittajan valinnan jälkeen ovat jäljellä ja kolmannen palkinnon saaja saa kirjapalkinnon valitessaan sen teoksen, joka kirjoituskilpailumme kulta- ja hopeamitalistien palkitsemisen jälkeen on jäljellä (toimituksessa olemme lyöneet vetoa, että se on Jokamiehen Suomen historia).

19. Kilpailun tulokset julkistetaan torstaina 3.2.2022. Voittajista kerrotaan nimimerkki ja hänen oikea nimensä. Mikäli niin koet, voimme tuolloin jättää sukunimesi julkistamatta.

20. Nyt kirjoittamaan: palauta tekstisi tällä Satiiriämpäri 2022 -kilpailulomakkeella! Kun olet lähettänyt tekstisi, muista rehvastella asiasta vähintään kolmelle tutulle tai vieraalle ja ainakin jakaa omaa juttusi Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa, TikTokissa, Youtubessa ja tietenkin printattuna lähimpien naapureiden postiluukkuihin.